Under vårterminen 2020, innan covid-19 fick sitt genombrott i Sverige och gymnasieundervisningen blev till fjärrundervisning, initerade jag programlagsträffar för de program jag har särskilt ansvar över på skolan. Syftet med dessa möten var att dels stärka programlagen vad gäller samarbete, sammanhållning och samsyn i undervisnings- och/eller bedömningsrelaterade frågor och dels för att skapa ett forum för pedagogiska diskussioner kopplat de förutsättningar som är specifika för programmen.
Efter en tid av hemifrånjobb är vi nu tillbaka i skolbyggnaderna och det är dags att återuppta dessa programlagsträffar. Ibland är det absolut relevant att ha diskussioner och studier i hela kollegiet, men min erfarenhet är att dessa tillfällen kommer alldeles för sällan; är alldeles för abstrakta eller alldeles för platta. Jag ville skapa en prestigelös plattform där programlaget tillsammans jobbar mot gemensamma mål som känns relevanta för dem. Det behöver vara hands-on strategier och förhållningssätt blandat med forskning och diskussioner om styrdokumentens innehåll. Jag ville också att dessa träffar skulle hållas regelbundet, men inte ta för mycket (dyrbar) tid i anspråk. Vi bestämde oss för en timme var tredje vecka och att vi mellan dessa tillfällen har något konkret att arbeta med eller utveckla.
I våras fick lärarna på byggprogrammet i uppgift, efter att själva ha identifierat utmaningen att starta igång nya arbetsområden, att jobba med igångsättningsstöd på olika sätt och tydliggörande av förväntningar. Imorgon är det dags för nästa träff och temat kommer vara återkoppling av praktiska moment.

Förslag på teman för sådana träffar eller möten kan till exempel vara:
* Uppstart av lektioner i en yrkeshall, hur gör man?
* Inkludering
* Säkerhet, trygghet och värdegrund
* Återkoppling i praktiska moment
* NPF, förhållningssätt och bemötande
* Instruktioner och uppgiftsbeskrivningar
* Tydliggörande pedagogik
0